Hvilken lagerløsning bør jeg velge?

Aller først er det greit å nevne at man kan finne lagerløsninger for det aller meste. Hvilken løsning man bør velge kommer an på hva man skal lagre, og hvilke kriterier som er viktig for deg som kunde.

Er det møbler og innbo man skal lagre, er minilager (også kjent som lagerboder) et godt valg. Innenfor dette segmentet, som denne guiden vil handle om, finnes det relativt mange utleiere som driver i forskjellig skala. Alt fra privatpersoner som leier ut via Finn.no, til større kjeder med flere lageranlegg i flere land.

Det å leie hos en privatperson er ikke nødvendigvis dårligere enn å leie av et firma som driver med minilager, men vær obs. En privatperson, altså en som ikke har lagerutleie som hovedinntekt, har mindre å tape om noe skulle gå galt enn et firma.

Selv om du kanskje kjenner vedkommende du skal leie hos, er det generelle rådet å leie hos et firma som har lagerutleie som hovedgesjeft.

Hvordan ser et minilager ut

Lagerløsninger og konspeter

Det finnes forskjellige typer minilager og minilagerkonsepter på markedet. Et standard lageranlegg/hotell i Norge består ofte av et stort lager, delt opp i mindre rom, gjerne med lettvegger og hengslede dører. Dette fordi byggningsmassen i utgangspunktet ikke var beregnet på minilager.

I USA, minilagerets hjemland, er minilager ‘big bussiness’. Der bygger man gjerne store anlegg dedikert kun til minilager med solide murvegger og rulleport. Fordelen med rulleport er først og fremst bredden på inngangen til lageret, men også sikkerheten. Dette alternativet har en del norske utleiere også adoptert fra USA.

Om lagercontainer

Lagring i containere er også et populært alternativ både for utleiere og kunder. For utleiere er det relativ billig og enkelt og utvide virksomheten, om det skulle være behov for det. Man ser derfor utleiere som benytter seg av containere, ofte har flere anlegg.

Siden containere plasseres ute, ofte på et stort område, er det enkelt for lagerkunder å komme til for av-og-på lasting. Prismessig kan containere også være relativt gunstig, men det gjelder å følge litt med på markedet.

Ulempen med containerløsninger er at det skjeldent er temperert. Det betyr at gjenstandene som lagres utsettes for temperatursvingninger i takt med årssesongene og man oppnår kondens.

Når papir, papp, tekstiler og tremasse utsettes for vann vil det fort råtne og bli ødelagt. Skrivebord, hyller, skap, tv-benker og lignende blir ofte produsert i spon/MDF materiale og fungerer nærmest som en svamp for fuktighet. Temperert lagring er derfor å anbefale hvis du vil lagre gjenstander laget med overnevnte materialer.

Slik ser en lagercontainer ut

Mobile minilager

Mobile minilager er et relativt nytt konsept. Dette går ut på at utleier kjører minilageret/lagerboksen hjem til deg, laster på, og kjører lageret tilbake til anlegget.

Fordelen med dette konseptet er at du slipper å organisere med transport, og at du kan laste gjenstandene fra hjemmet ditt direkte inn i minilageret. På denne måten unngår du en runde med løfting enn om du først må laste gjenstandene på en henger/skapbil for å så laste av.

Mobile minilager oppbevares i tempererte omgivelser og stables ofte i høyden. Det er i utgangspunktet ikke beregnet på at du skal ha tilgang til minilageret “bare for å hente noe”, men heller en “last på – last av”-ordning. Du bør derfor tenke over om du trenger tilgang til minilageret i leieperioden, eventuelt hvor ofte.

Kundeservice og tjenester

Hvilken grad av kundeservice som praktiseres hos utleierne varierer i stor grad. På engelsk kalles minilagerkonseptet for self storage, en forkortelse for self service storage, altså selvbetjeningslager. Noe som også praktiseres til en viss grad her i Norge.

Selvbetjeningslager betyr at du stort sett skal gjøre alt arbeidet selv når du skal “flytte inn” i lageret. Pakking, organisere transport (om du ikke har det selv), laste på og av transportmiddelet, kjøring osv.

Enkelte utleiere er behjelpelig med av og på lasting ved anlegget, mens andre praktiserer selvbetjeningsprinsippet. Ikke fordi de vil være dårlig på service, men fordi det er sånn minilagerkonseptet fungerer. Det er heller ikke alle som liker å ha folk “hengende over” seg når man flytter på tingene – og man ser på det som en behagelig form for kundeforhold.

I likhet med andre bransjer tilpasser utleierne seg markedet ettersom hva kundene vil ha. Enkelte utleiere tilbyr f.eks. bære/løftehjelp som en tjeneste, mens andre har dette inkludert i prisen og yter dette som ren kundeservice. Andre tilbyr f.eks. hengerutleie og/eller kjøring. Noen utleiere har f.eks. startet virksomheten som et flyttebyrå og senere utvidet produkt/tjenesteporteføljen med minilager, pakking, renhold/vasking etc. Og på denne måten kunne tilby en “totalløsning” om scenario er at du skal flytte.

Har du behov for hjelp til noe av det overnevne er det beste rådet å sjekke hvilke utleiere som tilbyr tjenesten du trenger. Tilhengerutleie, transport og/eller bærehjelp er ofte rimeligere hos en utleier enn fra en “tredjepart”, pluss veldig praktisk da du har et kundeforhold mindre å tenke på.

Minilagerpriser

Som med andre produkter og tjenester finner man store variasjoner når det gjelder priser på minilager. Det beste tipset er å sondere markedet litt og se hva som finnes. I likhet med andre utleieobjekter innen eiendom, er det som regel billigere utenfor de største byene. Hvis du ikke skal innom lageret flere ganger i måneden, kan det kanskje være lønnsomt å se hva som finnes innenfor fylket og ikke bare i kommunen du bor i.

Når du skal leie et minilager er det et par ting å tenke på. Mange utleiere oppgir pris per kubikkmeter m³, mens andre oppgir pris per kvadratmeter m². Dette kan det være flere grunner til. Det ene kan være et rent “markedstriks” for å tiltrekke kunder. Det andre kan være fordi man ofte kan stable i høyden, og utleier anser dette som et mer relevant mål for deg som kunde.

Hva du bør se etter kommer litt an på hva du skal lagre. Skal du lagre litt forskjellig er et greit råd er å sjekke pris per kvadrat. Grunnen til det er at man ofte ikke klarer å utnytte høyden noe særlig over 2.5 meter, med mindre det er rigget opp et hyllesystem (og man har noe å stå på). Et minilager på 20 kubikk høres kanskje greit ut, men det hjelper kanskje ikke stort hvis rommet er fire kvadrat og fem meter høyt.